/ Новости / Актуелно

Актуелно

Демонстрација рада претварача ABB DCS 800

[12. фебруар 2019.]

Представници компаније ЕЛНОС, Савеза енергетичара Републике Српске и Електротехничког факултета у понедјељак, 11.2.2019. године, у лабораторији за електроенергетске и индустријске системе присуствовали су демонстрацији рада трофазног тиристорског претварача ABB DCS 800.
Демонстриран је четвероквадрантни рад претварача ABB DCS 800 који се користи за управљање брзином обртања и моментом машине за једносмјерну струју која је механички спрегнута са синхроним генератором снаге 6 kW. Спроведен је поступак синхронизације синхроног генератора на електроенергетску мрежу, након чега су илустроване могућности управљања активном снагом синхроног генератора промјеном момента машине за једносмјерну струју помоћу претварача ABB DCS 800.
Захваљујемо компанији ЕЛНОС на донираном претварачу, те се надамо успјешној будућој сарадњи.

Испитивање дистантне заштите у сарадњи са компанијом „Електропренос БиХ”

[31. јануар 2019.]

У лабораторији за електроенергетске и индустријске системе, у сриједу 30. јануара 2019. године, студенти IV године смјера Електроенергетика су извршили испитивање дистантне заштите RAZOA RK 614 помоћу испитне кутије OMICRON CMC 156. За потребе лабораторијске вјежбе компанија „Електротренос БиХ” је обезбиједила стручну подршку и уступила испитну кутију.
Катедра захваљује компанији на уступљеној опреми и стручној помоћи у току извођења вјежбе.

Одбрана пројектних задатака из електроенергетике

[28. децембар 2018.]

У лабораторији за електроенергетске и индустријске системе, у петак 28. децембра 2018. године студенти завршне године смјера Електроенергетика су презентовали и успјешно одбранили резултате практичног дијела пројектних задатака у оквиру предмета Пројекат из електроенергетике.
Студентски пројекти су реализовани у сарадњи са компанијама „ELNOS Group“ и „Бањалучка пивара“.
Катедра захваљује компанијама на донираној опреми и стручној помоћи у току израде пројектних задатака.

Стручна посјета термоелектрани „Станари”

[28. новембар 2018.]

У организацији Катедре за електроенергетику Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци у сриједу, 28. новембра 2018. године одржана је стручна посјета термоелектрани „Станари” за студенте треће године студијског програма Eлектроенергетика и аутоматика.
Студенти и наставно особље Катедре су у пратњи стручног особља термоелектране „Стaнари” обишли производне погоне и постројења електране.
Посјета ће омогућити студентима да употпуне знања из области електрана, електричних машина и система аутоматског управљања које изучавају у оквиру наставе на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци.
Захваљујемо компанији „EFT – Рудник и Термоелектранa Станари” д.o.o. на срдачном гостопримству и сарадњи.

Стручна посјета хидроелектрани „Бочац”

[9. новембар 2018.]

У петак, 9. новембра 2018. године одржана је стручна посјета хидроелектрани „Бочац” за студенте са студијског програма Eлектроенергетика и аутоматика. Захваљујемо домаћину ЗП „Хидроелектране на Врбасу” на срдачном гостопримству и дугогодишњој сарадњи.

63. Међународни београдски сајам књига

[29. октобар 2018.]

На 63. Међународном београдском сајму књига, који је одржан од 21. до 28. октобра 2018. године, на штанду Академске мисли, Катедра за електроенергетику Електротехничког факултета Универзиета у Бањој Луци је промовисала двије књиге:
1. Обновљиви извори енергије: Соларна енергетика, Чедомир Зељковић,
2. Електричне машине - збирка ријешених задатака са студентског такмичења Електријада, Петар Матић, Ђорђе Лекић.

Адреса

Патре 5, 78000 Бања Лука
Република Српска
Босна и Херцеговина

Контакт

+387(51)221-867
+387(51)221-867
power@etf.unibl.org