/ Новости / Актуелно

Актуелно

Катедра учествовала на 5. Бањалучком полумаратону

[14. мај 2019.]

Чланови Катедре за електроенергетику су трчали штафету на 5. Бањалучком полумаратону одржаном 12. маја 2019. године. Учешћем на штафетном полумаратону Катедра промовише здрав живот и тимски рад који су од пресудног значаја за постизање врхунских резултата у науци и настави.

Дан отворених врата Електротехничког факултета

[23. април 2019.]

Манифестација Дан отворених врата Електротехничког факултета, 19. априла 2019. године, окупила је велики број заинтересованих матураната из више градова и општина Републике Српске. У оквиру манифестације Катедра за електроенергетику је упознала будуће студенте о томе које аспекте истраживања обухвата електроенергетика, шта је у фокусу електроенергетике и гдје могу да раде када дипломирају. Презентовани су неки од студентских радова од којих је посјетиоцима било најзанимљивије Тесла-Колумбово јаје.

Стручна посјета соларној електрани „Инцел”

[22. април 2019.]

У организацији Катедре за електроенергетику Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци у петак, 19. априла 2019. године одржана је стручна посјета соларној електрани „Инцел” за студенте са треће године смјера Eлектроенергетика. Захваљујемо домаћину „ЕTMax” на срдачном гостопримству.

Електријада 2019

[5. март 2019.]

Позивају се заинтересовани студенти са студијског програма Електроенергетика и аутоматика да се јаве предметним асистентима ради организовања припремне наставе за такмичења из дисциплина:

  • Електричне машине,
  • Анализа електроенергетских система и
  • Обновљиви извори енергије.

Демонстрација рада претварача ABB DCS 800

[12. фебруар 2019.]

Представници компаније ЕЛНОС, Савеза енергетичара Републике Српске и Електротехничког факултета у понедјељак, 11.2.2019. године, у лабораторији за електроенергетске и индустријске системе присуствовали су демонстрацији рада трофазног тиристорског претварача ABB DCS 800.
Демонстриран је четвероквадрантни рад претварача ABB DCS 800 који се користи за управљање брзином обртања и моментом машине за једносмјерну струју која је механички спрегнута са синхроним генератором снаге 6 kW. Спроведен је поступак синхронизације синхроног генератора на електроенергетску мрежу, након чега су илустроване могућности управљања активном снагом синхроног генератора промјеном момента машине за једносмјерну струју помоћу претварача ABB DCS 800.
Захваљујемо компанији ЕЛНОС на донираном претварачу, те се надамо успјешној будућој сарадњи.

Испитивање дистантне заштите у сарадњи са компанијом „Електропренос БиХ”

[31. јануар 2019.]

У лабораторији за електроенергетске и индустријске системе, у сриједу 30. јануара 2019. године, студенти IV године смјера Електроенергетика су извршили испитивање дистантне заштите RAZOA RK 614 помоћу испитне кутије OMICRON CMC 156. За потребе лабораторијске вјежбе компанија „Електротренос БиХ” је обезбиједила стручну подршку и уступила испитну кутију.
Катедра захваљује компанији на уступљеној опреми и стручној помоћи у току извођења вјежбе.

Адреса

Патре 5, 78000 Бања Лука
Република Српска
Босна и Херцеговина

Контакт

+387(51)221-867
+387(51)221-867
power@etf.unibl.org