/ Новости / Актуелно

Актуелно

Стручна посјета термоелектрани „Станари”

[14. децембар 2019.]

У организацији Катедре за електроенергетику Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци у петак, 13. децембра 2019. године одржана је стручна посјета термоелектрани „Станари” по трећи пут за студенте треће године студијског програма Eлектроенергетика и аутоматика.

Студенти и наставно особље Катедре су у пратњи стручног особља термоелектране „Стaнари” обишли производне погоне и постројења електране, која представља једну од најсавременијих термоелектрана у овом дијелу Европе.

Овом приликом су студенти употпунили своја знања из области електрана, електричних машина и система аутоматског управљања које изучавају у оквиру наставе на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Захваљујемо компанији „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ д.о.о. на срдачном гостопримству и сарадњи.

Стручна посјета руднику жељезне руде „ArcelorMittal”

[5. децембар 2019.]

Дана, 2. децембра 2019. године, студенти III године студијског програма Електроенергетика и аутоматика били су у стручној посјети руднику жељезне руде „ArcelorMittal Приједор”. Током посјете студенти су обишли индустријско постројење, гдје су имали прилику да се упознају са електроенергетском опремом која се користи у склопу постројења за производњу концентрата жељезних руда. Пажњу учесника посјете највише су привукли средњенапонски мотори са снагама од неколико стотина киловата до 1,25 MW.

Захваљујемо домаћину руднику „ArcelorMittal Приједор” на срдачном гостопримству.

Стручна посјета хидроелектрани „Бочац”

[5. новембар 2019.]

Стручна посјета Хидроелектрани „Бочац” за студенте III године студијског програма Eлектроенергетика и аутоматика, који слушају предмете Електране, Анализа електроенергетских система 1, Електричне машине 2 и Сензори и актуатори је одржана у петак, 1. новембра 2019. године. Током посјете студети су имали прилику да се упознају са радом електране, те да кроз разговор са стручним особљем употпуне своје знање.

Захваљујемо домаћину ЗП „Хидроелектране на Врбасу” на срдачном гостопримству и дугогодишњој сарадњи.

Студенти електроенергетике посјетили производне погоне предузећа „Kaldera Company”

[3. јул 2019.]

Студенти треће и четврте године смјера Eлектроенергетика у сриједу, 3. јула 2019. године, посјетили су производне погоне предузећа „Kaldera Company” д.o.o. Лакташи.

Посјета ће омогућити студентима да употпуне знања из области електричних апарата коју изучавају на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Захваљујемо компанији „Kaldera Company” д.o.o. Лакташи на срдачном гостопримству.

Стручна посјета испитној станици дистрибутивног предузећа ЗП „Електрокрајина” а.д. Бања Лука

[11. јун 2019.]

Катедра за електроенергетику Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци је у уторак, 11. јуна 2019. године организовала стручну посјету испитној станици дистрибутивног предузећа ЗП „Електрокрајина” а.д. Бања Лука за студенте друге и треће године студијског програма Електроенергетика и аутоматика.

Студенти и наставно особље Катедре су у пратњи стручног особља обишли баждарницу електричних бројила, те станице за испитивање и ремонт енергетских трансформатора.

Посјета ће омогућити студентима да употпуне знања из области електричних машина.

Захваљујемо компанији ЗП „Електрокрајина” а.д. Бања Лука на срдачном гостопримству и сарадњи.

Студенти електроенергетике остварили запажене резултате на Електријади 2019

[27. мај 2019.]

На 59. међународном студентском такмичењу Електријада 2019, студенти са смјера за електроенергетику Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци су учествовали на такмичењима из научних дисциплина Анализа електроенергетских система, Обновљиви извори енергије и Електричне машине.

Студенти су остварили запажене резултате.

На такмичењу из Анализе електроенергетских система, екипа у саставу: Бојан Лазић, Дарко Карлица и Никола Суботић, освојила је друго мјесто у екипном пласману, док је студент Бојан Лазић освојио прво мјесто у појединачном пласману.

На такмичењу из Обновљивих извора енергије, екипа у саставу: Недељко Дујаковић, Бојан Николић и Војислав Кајтез, освојила је друго мјесто у екипном пласману.

На такмичењу из Електричних машина, екипа у саставу: Романела Лајић, Зоран Дукић и Борислав Вујић, освојила је треће мјесто у екипном пласману.

Такође, младе колеге са нашег студијског програма дали су велики допринос на такмичењима из општих дисциплина - Математике и Теорије електричних кола. Бојан Дерајић је освојио прво мјесто из оба предмета, а Дајана Јованић је освојила друго мјесто из Теорије електричних кола.

У конкуренцији 9 факултета из региона (ЕТФ Београд, ЕЛФАК Ниш, ФТН Нови Сад, РАФ Београд, Војна академија Београд, ФЕТ Тузла, ФТН Чачак и ТФБ Битола), Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци је освојио друго мјесто у генералном пласману у научним дисциплинама.

Чланови Катедре за електроенергетику су дали допринос организацији такмичења у научном дисциплинама на Електријади 2019 кроз припрему задатака и студената за такмичења, кроз дежурства на такмичењима и оцјењивање студентских радова.

Честитамо свим такмичарима на оствареним резултатима!

Катедра учествовала на 5. Бањалучком полумаратону

[14. мај 2019.]

Чланови Катедре за електроенергетику су трчали штафету на 5. Бањалучком полумаратону одржаном 12. маја 2019. године. Учешћем на штафетном полумаратону Катедра промовише здрав живот и тимски рад који су од пресудног значаја за постизање врхунских резултата у науци и настави.

Дан отворених врата Електротехничког факултета

[23. април 2019.]

Манифестација Дан отворених врата Електротехничког факултета, 19. априла 2019. године, окупила је велики број заинтересованих матураната из више градова и општина Републике Српске. У оквиру манифестације Катедра за електроенергетику је упознала будуће студенте о томе које аспекте истраживања обухвата електроенергетика, шта је у фокусу електроенергетике и гдје могу да раде када дипломирају. Презентовани су неки од студентских радова од којих је посјетиоцима било најзанимљивије Тесла-Колумбово јаје.

Стручна посјета соларној електрани „Инцел”

[22. април 2019.]

У организацији Катедре за електроенергетику Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци у петак, 19. априла 2019. године одржана је стручна посјета соларној електрани „Инцел” за студенте са треће године смјера Eлектроенергетика. Захваљујемо домаћину „ЕTMax” на срдачном гостопримству.

Електријада 2019

[5. март 2019.]

Позивају се заинтересовани студенти са студијског програма Електроенергетика и аутоматика да се јаве предметним асистентима ради организовања припремне наставе за такмичења из дисциплина:

  • Електричне машине,
  • Анализа електроенергетских система и
  • Обновљиви извори енергије.

Демонстрација рада претварача ABB DCS 800

[12. фебруар 2019.]

Представници компаније ЕЛНОС, Савеза енергетичара Републике Српске и Електротехничког факултета у понедјељак, 11.2.2019. године, у лабораторији за електроенергетске и индустријске системе присуствовали су демонстрацији рада трофазног тиристорског претварача ABB DCS 800.
Демонстриран је четвероквадрантни рад претварача ABB DCS 800 који се користи за управљање брзином обртања и моментом машине за једносмјерну струју која је механички спрегнута са синхроним генератором снаге 6 kW. Спроведен је поступак синхронизације синхроног генератора на електроенергетску мрежу, након чега су илустроване могућности управљања активном снагом синхроног генератора промјеном момента машине за једносмјерну струју помоћу претварача ABB DCS 800.
Захваљујемо компанији ЕЛНОС на донираном претварачу, те се надамо успјешној будућој сарадњи.

Испитивање дистантне заштите у сарадњи са компанијом „Електропренос БиХ”

[31. јануар 2019.]

У лабораторији за електроенергетске и индустријске системе, у сриједу 30. јануара 2019. године, студенти IV године смјера Електроенергетика су извршили испитивање дистантне заштите RAZOA RK 614 помоћу испитне кутије OMICRON CMC 156. За потребе лабораторијске вјежбе компанија „Електротренос БиХ” је обезбиједила стручну подршку и уступила испитну кутију.
Катедра захваљује компанији на уступљеној опреми и стручној помоћи у току извођења вјежбе.

Адреса

Патре 5, 78000 Бања Лука
Република Српска
Босна и Херцеговина

Контакт

+387(51)221-867
+387(51)221-867
power@etf.unibl.org

     
Hit Counter HTML Code