/ Новости / Актуелно

Актуелно

Поводом јубилеја додијељена признања појединцима и компанијама

[24. децембар 2022.]

Електротехнички факултет је у овој години обиљежио јубилеј - шест деценија успјешног рада и развоја. На свечаности која је 24. новембра одржана у Банском двору додијељена су признања поједницима и компанијама чији допринос факултету се посебно истиче. Катедра за електроенергетику је поносна што су признања уручена професору Предрагу Стефанову, Елнос групи и компанији Шнајдер електрик.

Професор Стефанов, гостујући професор са Електротехничког факултета у Београду, ангажован је у настави код нас већ више од двадесет година. У почетку као асистент, а потом као наставник, изводио је наставу из предмета Експлоатација електроенергетских система, Управљање електроенергетским системима, Дистрибутивне и индустријске мреже, Квалитет електричне енергије и Регулација електроенергетских система. Осим што је лично држао наставу, континиурано је помагао у тражењу кадровских рјешења и ангажовању наставника за друге предмете. Значајан допринос је дао током активности за формирање актуелног студијског програма „Електроенергетика и аутоматика“, првенствено код избора предмета и у дефинисању њихових програма. Био је ментор и члан комисије при изради више завршних радова.

Елнос група пружа подршку факултету и посебно Катедри за електроенергетику већ више од петнаест година. Стипендирање и награђивање студената, пројекти са студентима и наставним особљем, подршка одржавању научних скупова, подршка издавачкој дјелатности и помоћ у опремању простора на факултету драгоцјене су активности поводом којих смо посебно захвални пријатељима из Елноса.

Шнајдер електрик је десетак година присутан на факултету. Традиционални је спонзор наших конференција ИНДЕЛ и ЕНЕФ. Донатор је лабораторијске опреме и техничка подршка током њеног коришћења. Активни је консултант студентима приликом израде пројектних задатака и дипломских радова.

Стручна посјета термоелектрани „Станари”

[20. новембар 2022.]

Сунцем окупани децембарски дан био је као створен за извођење теренске наставе у термоелектрани „Станари”. Табла и пројектор замијењени су са реалним машинама и технолошким процесима, а професори и асистенти са Катедре за електроенергетику једва су дочекали да један дио наставе умјесто њих одрже инжењери из термоелектране. Током четворочасовног дружења, колеге Зоран Андрић и Слободан Савић провели су студенте кроз најважнија рудничка и електромашинска постројења уз тумачење њихових функционалних принципа. Увјерили смо се да је термоелектрана „Станари” компанија која послује у складу са високим стандардима. Како долазимо по пети пут, можемо да кажемо да теренска настава у Станарима већ постаје традиција и срдачно се захваљујемо домаћинима на широм отвореним вратима и посвећеном времену.

Прва награда на конкурсу Универзитета

[14. новембар 2022.]

Већ смо се хвалили о томе да су чланови наше катедре објавили научни рад у престижном часопису Energy (impact factor 8,857 за 2021. годину). Са наведеним радом смо се пријавили на овогодишњи конкурс Универзитета у Бањој Луци за додјелу новчаних награда за постигнуте резултате у науци. На листи награђених нашло се укупно 57 радова, а међу њима наш рад заузео је прво мјесто, захваљујући највећем импакт фактору. Поводом овог признања први аутор рада, проф. др Чедомир Зељковић, добио је прилику да се обрати присутним на Свечаној акадамији уприличеној поводом 47 година успјешног рада и развоја Универзитета у Бањој Луци, одржаној 7. новембра у Културном центру „Бански двор”. Такође, професор Зељковић је учествовао на конференцији награђених аутора одржаној у Ректорату 11. новембра, на којој је новозапосленим асистентима Универзитета у Бањој Луци презентовао основне поенте објављеног рада и предложио кораке који воде ка једноставнијем објављивању рада у престижном часопису.

Стручна посјета хидроелектрани „Бочац”

[9. новембар 2022.]

Након неколико седмица предавања у учионици вријеме је за први блок наставе на терену. У понедјељак 31. октобра студенти који прате предмете Електране и Електричне машине 2 радни дан су провели у хидроелектрани „Бочац”. Наши домаћини су студентима првенствено представили постројења из области електроенергетике и аутоматике, али и друге важне компоненте технолошког процеса хидроелектране за које су задужени машинска и грађевинска служба.

Посебно захваљујемо руководиоцу електране Александру Протићу дипл. инж. ел. и Жељку Љубоји дипл. инж. ел. на срдачном дочеку и обиљу корисних информација које су несебично подијелили са нама.

Предавање „Примена програмског пакета Mathcad за решавање типичних инжeњерских проблема у електромоторним погонима”

[7. септембар 2021.]

Катедра за електроенергетику Електротехничког факултета у Бањој Луци и IEEE PELS/IAS/IE подружница за Босну и Херцеговину организују предавање „Примена програмског пакета Mathcad за решавање типичних инжeњерских проблема у електромоторним погонима”.

Предавач је мр Јован Радаковић, руководилац развоја компаније „Север”, Суботица у периоду 1998-2009, и професор у пензији Више електротехничке школе у Суботици.

Предавање ће се одржати 13.9.2022. године са почетком у 13 часова у Свечаној сали у деканату Електротехничког факултета.

Сажетак – У излагању ће се обрадити примена програмског пакета Mathcad за решавање типичних инжењерских проблема у електромоторним погонима: уважавање торзије погона са дугачким вратилом, напајање асинхроног мотора из PWM претварача, дизање терета у погонима са асинхроним мотором и скаларним управљањем, проблеми залетања асинхроног мотора, те провера могућности рада мотора са интермитенцијом S1 у режиму S3.

Језик предавања је српски, а додатне информације су доступне на линку IEEE-a: https://meetings.vtools.ieee.org/m/323384.

Биографија предавача – Јован Радаковић дипломирао је на Факултету техничких наука у Новом Саду 1977, а магистрирао на Електротехничком факултету у Београду 1984. год. У периоду 1979-2009. радио је у фабрици „Север”, Суботица, на пословима примене и развоја електромоторних погона у земљи и иностранству. Осим на руководећим пословима везано за развој електромоторних погона у компанији „Север”, г. Радаковић је радио и као предавач на Факултету техничких наука у Новом Саду, те Вишој електротехничкој школи у Суботици, гдје је био ментор више од 120 дипломских радова. У периоду 2009-2018. радио је у Електродистрибуцији „Суботица”, а од почетка 2019. године је пензионер.

Стручна посјета компанији ЗП „Електрокрајина” а.д. Бања Лука

[21. јун 2022.]

Студенти друге и треће године су у оквиру наставних активности на предметима Електричне машине 1 и Испитивање електричних машина посјетили испитну станицу дистрибутивног предузећа ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бања Лука у петак, 17. јуна 2022. године.

Током посјете студенти су се упознали са практичним аспектима испитивања и ремонта дистрибутивних трансформатора, као и средњенапонских прекидача и растављача.

Катедра за електроенергетику захваљује компанији ЗП „Електрокрајина“ а.д. Бања Лука на дугогодишњој сарадњи и гостопримству.

Студентски пројекти из Обновљивих извора енергије

[16. јун 2022.]

Самостални и тимски рад студената веома је важан у процесу школовања будућег инжењера електроенергетике. На предмету Oбновљиви извори енергије, почевши од академске 2014/2015. године, студенти проведу одређени број радних сати на изради семестралног пројекта. Уобичајени задатак је да се коришћењем доступних софтверских алата реализује идејни пројекат система за производњу енергије базираног на обновљивим изворима. До данас смо рјешавали многе занимљиве проблеме, као што су на примјер пројектовање самосталног фотонапонског система за напајање планинске викендице или удаљеног телекомуникационог предајника, односно мрежно повезаних система као што су електрана постављена на крову Електротехничког факултета или која плута на акумулационом језеру хидроелектране „Бочац”. Ове године задатак је био пројектовање паркинг надстрешнице за аутомобиле опремљене фотонапонским системом.

Стручна посјета расклопном постројењу „Бања Лука 6”

[8. јун 2022.]

У уторак, 7. јуна 2022. године одржанa је стручна посјета расклопном постројењу „Бања Лука 6“ у Рамићима за студенте треће и четврте године студијског програма Електроенергетика и аутоматика.

Студенти и наставно особље Катедре за електроенергетику су у пратњи стручног особља Електропреноса БиХ обишли расклопно постројење, командни центар, као и диспечерски центар оперативног подручја Бања Лука.

Током посјете студенти су имали прилику да се упознају са начином рада и организацијом Оперативног подручја Бања Лука, те да употпуне својa знањa из стручних предмета које изучавају на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Захваљујемо компанији „Електропренос БиХ" а.д. Бања Лука на срдачном гостопримству.

Златна медаља на такмичењу из Анализе електроенергетских система на Електријади 2022

[26. мај 2022.]

Након двије године паузе, 60. по реду, међународни сусрет студената електротехнике – Електријада 2022 одржана је у периоду од 15. до 20. маја у Сунчевом Брегу у Бугарској. Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци представљало је око 110 студената, који су се такмичили у 12 научних дисциплина и у спорту. Студенти са нашег смјера за електроенергетику учествовали су на три такмичења у науци.

На такмичењу из Анализе електроенергетских система, екипа у саставу: Дејан Петрић, Дејан Богданић и Марко Митровић, освојила је прво мјесто у екипном пласману, док је студент Дејан Петрић дијелио друго мјесто у појединачном пласману.

На такмичењу из Електричних машина, екипа у саставу: Марко Митровић, Тања Кизић и Дејан Петрић освојила је друго мјесто у екипном пласману, а студент Марко Митровић je освојио треће мјесто у појединачном пласману.

На такмичењу из Обновљивих извора енергије, екипа у саставу: Дејан Богданић, Дејан Петрић и Марко Митровић, освојила је друго мјесто у екипном пласману. У појединачном пласману студент Дејан Богданић је освојио треће мјесто.

У конкуренцији 5 факултета из региона (Електротехнички факултет Београд, Електротехнички факултет Бања Лука, Електронски факултет Ниш, Факултет техничких наука Нови Сад и Рачунарски факултет Београд), наш факултет је освојио друго мјесто у генералном пласману у научним дисциплинама.

Честитамо такмичарима на оствареним резултатима!

На ИНФОТЕХ-у 2022 презентовани најновији резултати истраживања

[23. март 2022.]

На XXI међународном симпозијуму ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА 2022, који је одржан у периоду од 16. до 18. марта 2022. године, чланови Катедре су презентовали два научна рада.

Ђорђе Лекић је презентовао рад Design and Verification of 22kW / 220Vdc Electromagnet for Separation of Steel Parts from Coal on Conveyor Belts for Delivery, који је произашао из пројекта "Design of Powerfull Electromagnets for Separation of Steel Parts from Coal on Conveyor Belts for Coal Delivery at Thermal Power Plants" којим руководи проф. др Жељко Деспотовић са Института "Михајло Пупин" у Београду. У раду је примјеном рачунарских симулација заснованих на методи коначних елемената верификован пројекат снажног електромагнета којим ће се вршити издвајање комада челика из угља на трачним транспортерима за допрему угља на површинском копу "Дрмно", Костолац, Србија.

 

Немања Китић је презентовао рад Real-Time Sag Estimation of Overhead Power Lines Based on Approximate Magnetic Field Model, који је произашао из пројекта "Детекција кварова дистрибутивних надземних водова бесконтактним мјерењем магнетског поља". Пројекат је реализован под покровитељством Mинистарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Владе Републике Српске. У раду је развијен метод за одређивање угиба проводника трофазних надземних водова на основу бесконтактног мјерења магнетске индукције у околини енергетских проводника.

Адреса

Патре 5, 78000 Бања Лука
Република Српска
Босна и Херцеговина

Контакт

+387(51)221-867
+387(51)221-867
power@etf.unibl.org

     
Hit Counter HTML Code