/ Новости / Актуелно

Актуелно

Златна медаља на такмичењу из Анализе електроенергетских система на Електријади 2022

[26. мај 2022.]

Након двије године паузе, 60. по реду, међународни сусрет студената електротехнике – Електријада 2022 одржана је у периоду од 15. до 20. маја у Сунчевом Брегу у Бугарској. Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци представљало је око 110 студената, који су се такмичили у 12 научних дисциплина и у спорту. Студенти са нашег смјера за електроенергетику учествовали су на три такмичења у науци.

На такмичењу из Анализе електроенергетских система, екипа у саставу: Дејан Петрић, Дејан Богданић и Марко Митровић, освојила је прво мјесто у екипном пласману, док је студент Дејан Петрић дијелио друго мјесто у појединачном пласману.

На такмичењу из Електричних машина, екипа у саставу: Марко Митровић, Тања Кизић и Дејан Петрић освојила је друго мјесто у екипном пласману, а студент Марко Митровић je освојио треће мјесто у појединачном пласману.

На такмичењу из Обновљивих извора енергије, екипа у саставу: Дејан Богданић, Дејан Петрић и Марко Митровић, освојила је друго мјесто у екипном пласману. У појединачном пласману студент Дејан Богданић је освојио треће мјесто.

У конкуренцији 5 факултета из региона (Електротехнички факултет Београд, Електротехнички факултет Бања Лука, Електронски факултет Ниш, Факултет техничких наука Нови Сад и Рачунарски факултет Београд), наш факултет је освојио друго мјесто у генералном пласману у научним дисциплинама.

Честитамо такмичарима на оствареним резултатима!

На ИНФОТЕХ-у 2022 презентовани најновији резултати истраживања

[23. март 2022.]

На XXI међународном симпозијуму ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА 2022, који је одржан у периоду од 16. до 18. марта 2022. године, чланови Катедре су презентовали два научна рада.

Ђорђе Лекић је презентовао рад Design and Verification of 22kW / 220Vdc Electromagnet for Separation of Steel Parts from Coal on Conveyor Belts for Delivery, који је произашао из пројекта "Design of Powerfull Electromagnets for Separation of Steel Parts from Coal on Conveyor Belts for Coal Delivery at Thermal Power Plants" којим руководи проф. др Жељко Деспотовић са Института "Михајло Пупин" у Београду. У раду је примјеном рачунарских симулација заснованих на методи коначних елемената верификован пројекат снажног електромагнета којим ће се вршити издвајање комада челика из угља на трачним транспортерима за допрему угља на површинском копу "Дрмно", Костолац, Србија.

 

Немања Китић је презентовао рад Real-Time Sag Estimation of Overhead Power Lines Based on Approximate Magnetic Field Model, који је произашао из пројекта "Детекција кварова дистрибутивних надземних водова бесконтактним мјерењем магнетског поља". Пројекат је реализован под покровитељством Mинистарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Владе Републике Српске. У раду је развијен метод за одређивање угиба проводника трофазних надземних водова на основу бесконтактног мјерења магнетске индукције у околини енергетских проводника.

Адреса

Патре 5, 78000 Бања Лука
Република Српска
Босна и Херцеговина

Контакт

+387(51)221-867
+387(51)221-867
power@etf.unibl.org

     
Hit Counter HTML Code